Här i Sverige är det inte alltid så lätt att ha fest och middagar hemma, eftersom vädret så ofta står i vägen för att vi ska kunna vara utomhus. Att ständigt ha festerna inomhus kan lätt bli lite jobbigt, helst om man är många, och det gör att man ibland väljer att strunta i det på grund av just vädret.

Jag och min man bestämde oss för några år sedan att vi skulle strunta i det där med vädret och det var verkligen ett bra beslut! Vi älskar att laga mat och ha fest för våra vänner, så varför ska vi låta de griniga vädergudarna och vädergudinnorna stå i vägen när vi vill bjuda in till fest?

Vi bor halva året i Sverige och halva året i Turkiet vilket innebär att vi har vänner och bekanta som vi träffar mycket på båda platserna. Det är väldigt kul, eftersom det gör att vi har olika umgänge under olika delar av året! Det är verkligen till att vara bortskämda, måste jag säga!

Det som är så kul med det är att vi också får väldigt mycket spännande råvaror att arbeta med hela tiden. I Turkiet lagar vi inte riktigt samma mat som vi gör när vi är i Sverige, så det gör att det blir en härlig variation på maten!

Det bästa av två världar

Att ha både två hus och två länder där man känner sig helt hemma är såklart inte det allra vanligaste, men det är definitivt någonting som jag varmt rekommenderar till alla! Helst om det är som så att ni funderar på att köpa ett sommarhus. Varför köpa ett sommarhus i Sverige när man kan ha ett hus i ett annat land dit man kan åka när man känner för det?

En annan sak som är bra med att bo i två länder på det sätt som vi gör är att det är lättare att få till det med mycket fest och många träffar med vännerna. Bor man hela året på samma ställe så blir man mer bortskämd med varandra, men är det istället endast halva året som man kan ses så blir det fler som tackar ja när det är dags för middagsbjudningar och andra trevligheter!

När man är ett par som vi som både älskar matlagning, att umgås med vänner och att ha bjudningar så blir det lite av ett ”öppet hus” ibland och det passar oss sp himla bra. Jag tycker att det är riktigt kul när det blir mer spontana möten med vännerna och det kan det bli om man befinner sig i samma land när alla är lediga.

Ibland blir det endast under helgerna man kan ses på grund av att det är så mycket annat som ska tas omhand under vardagarna, men ibland lyckas vi få till det med middagsbjudningar mitt i veckorna och det är ofta de middagarna som blir trevligast, tycker vi!

Det finns många olika sätt att piffa till vardagen lite och visst är det på det viset att mat tillhör de saker som verkligen kan göra en dag lite mer lyxig? Många väljer att skjuta upp allt det lyxiga till helgen, men det tycker jag är väldigt tokigt! Varför ska vi ha det extra bra endast undre helgerna, undrar jag?

Jag ska inte vara så kaxig för jag gjorde på precis samma sätt tidigare och sparade allt det extra goda till helgen. Sedan började jag jobba mycket hemifrån och då kan man ju själv bestämma mer över sin tid och efter det så har jag börjat äta ”helgmat” utspritt över hela veckan istället. Man blir så mycket gladare då, så det är ett hett tips!

Många klagar ju över att det inte finns tillräckligt mycket tid att fixa och ordna med ”helgmat” mitt i veckan, men det finns ju faktiskt väldigt mycket god och lyxig mat som går snabbt! Skaldjur av olika slag tar ju inte så lång tid att fixa till exempel och man måste ju inte laga avancerade ”nyårsmeny”- rätter bara för att det ska kännas lyxigt, eller hur?

Med ett gott glas vin så blir en relativt enkel pastarätt som pricken över vilket ”i” som helst en måndagskväll, så tänk på det! Lyxigt måste inte betyda avancerat, eller ens dyrt. Ofta ligger ju mycket av det lyxiga i att det tar lång tid som man kan ta sig på helgerna, men varför ska man offra hela dagen på suffléer och andra avancerade maträtter som försvinner i ett nafs när man kan ordna härliga maträtter till sig själv och familjen som både är lyxigt, gott och som går snabbt?

Jag älskar att laga mat och jag älskar att ha vänner och familj hemma på middag så jag testar många nya recept hela tiden. Att jag har möjlighet att gå till både vanliga livsmedelsbutiker och specialbutiker när som helst gör att det blir lättare för mig att få tag på råvarorna jämfört med personer som måste ta det efter jobbet på eftermiddagen och kvällen, eller på lördagarna mitt i rusningen.

Det är ju mycket som ska klaffa för att det ska blir trevligt och mysigt och för att man ska få den där lyxiga och mysiga känslan och stress är definitivt inte en sak som man vill ska ingå i receptet!

Troligtvis är det just kombinationen av att jag hinner handla mat när det är lugnare i butikerna och att jag har tid att laga mat alla dagar i veckan som gör att det ofta är vi som har bjudningar, men såklart handlar det även om mitt stora intresse för mat!

Jag skulle ju knappast ha massor av middagar hemma om jag inte gillade att laga mat till många, det skulle ju vara hemskt jobbigt! Jag tror också att det är på det viset att det är många som krånglar till det väldigt mycket i onödan när det ska lagas mat.

Många tror att det måste vara komplicerat och ”dyrt” för att det ska platsa på en bjudning. Jag håller inte med, utan jag tycker att man kan svänga ihop enkla och goda middagar som inte behöver ta hela dagen, så utgår man från det så kan man träffa sina vänner hemma på middagar betydligt oftare!